Volby prezidenta v USA

24. 01. 2017 0:00:00
Co je vlastně Electoral College (Systém přidělených hlasů) v porovnání s většinovou volbou (popular votes)?

V republice takový systém neznáme. Electoral College byl zaveden již od svých prvopočátků voleb prezidenta, který si vybere a jmenuje vládu. Polopatisticky by se dala třeba přirovnat ke sportovním soutěžím, kde nezáleží na počtu nastřílených branek, ale počtu vyhraných zápasů. Tak tedy na vysvětlenou k volbám USA:

Celkem je 538 elektorálních voličů. Jejich počet odpovídá kombinaci počtů křesel senátu a reprezentantů (tedy kongresu), který má jednotlivý stát Unie. V USA je 435 reprezentantů (parlament) a 100 senátorů. 3 elektorální voliči jsou přidáni pro DC (District of Columbia). Scházejí se jednou za 4 roky při volbě prezidenta první úterý v listopadu k jednání, identifikaci a osobní registraci (nikdo z nich nesmí být součástí vlády, ať už jmenovaný, nebo volený). Druhou středu v prosinci pak odvoli každý své dva hlasy Volí podle generálních dosažených hlasů voličů.ve svém státě.. Jeden hlas pro prezidenta a druhý pro vice-prezidenta. Těmi se stanou ti, kteří dosáhnou absolutní většiny elektorálních hlasů.

V mediích se omílá, že Hillary Clintonová vyhrála celonárodně většinou voličů (včetně podvodných hlasů) 60,839.497 hlasů proti 60,365.847 hlasů pro Trumpa, to je 47.8% proti 47:3% se zbytkem 4.9% hlasů pro jiné kandidáty.

Fakta:

Trump vyhrál většinou voličů v 31 Státech Unie a v Distriktu Kolumbie, (to je obvod hlavního města, které má vlastní status a nepatří do žádného státu), proti 19 státům pro Clintontonovou. To je 62% proti 38%. Trump vedl většinou ve všech státech, kromě Kalifornie.

Hillary Clinton vyhrála v Kalifornii 5,860.714 hlasů, Trump 3,151:821hlasů, to je 61.6% proti 33.1% pro Clintonovou, nepočítaje další kandidáty. Podle socialistů, tedy Demokratů, skoro socialistická Kalifornie přidá hlasy Hillary Clintonové všem ostatním státům, jak to tvrdí a propaguje pro ně progresivní (čti prosocialistická) media. To znamená hlasů poměrné většiny.

Jenže, když se z celonárodního hlasování odečtou hlasy v Kalifornii, tak Clintonová má 54,978.783 proti Trumpovým 57,113.976 hlasů Trump tedy vyhrál velikou většinou ve všech 49 státech 51.3% proti Clintonové 48.7%

Obrazně by se tím vlastně stala Hillary Clintonová, při většinové volbě, prezidentem Kalifornie a Donald Trump zbytku 49 Spojených států.

Tohle je zjednodušené vysvětlení chytrého systému Electoral College, které zabraňuje aby stát s velikou populací přehlasoval státy s populací malou. (Kalifornie 40 milionů proti Severní Dakotě o 760 tisících, nebo Aljašce o 340 tisících obyvatel).

Trumpova manažerka předvolební kampaně, Kellyanne Conway, která je expertkou v průzkumech veřejného mínění, si to plně uvědomovala od počátku a založila na tom strategii kampaně. Ignorovala Kalifornii s obrovskou základnou demokratů a soustředila se na voliče v malých státech, hlavně tradičně demokratických, aby zajistila potřebný počet hlasů z Electoral College. Byla to hlavně Florida, Severní Karolina, Michigan, Pensylvánie, Ohio a Wiskonsin.. "Strategie šesti cest do Bílého domu", jak to nazvala, se vyplatila.

Pro Demokraty to představuje nejhorší porážku voleb od doby občanské války..Znamená to jejich konec?

Od 20. ledna 2017 Republikánská (konzervativní) strana získala křesla:

1) Prezidenta

2) Většinu v Domě Reprezentantů (parlament)

3) Většinu Senátu

4) Téměř 2/3 guvernérských křesel.

5) Totální převahu, téměř 2/3 legislatury ve státech

A v brzké době schopnost Republikánů zvolit většinu doživotních soudců Nejvyššího soudu.

Něco takového se ještě nikdy v historii USA nestalo. Zamysli se. Tahle historická volební revoluce se stala jen z jediného důvodu:

Násilná socializace země Barakem Obamou, jeho diktátorskou vládou prezidenskými nařízeními, kterými obcházel nejen Kongres ale i Ústavu, jmenování levičáckých soudců a rozbujelá byrokracie s utrácením (Obama zadlužil zemi více než všichni ostatní prezidenti dohromady - jen jeho časté dovolené přišly daňové poplatníky na 3/4 miliardy dolarů) a v neposlední řadě zahraniční politika, imigrace, podpora muslimů a útlak křesťanů ve jménu politické korektnosti, ekonomie a jeho lhaní kdykoliv a o všem.

To vše američtí voliči zamítli. Pokud se to někdo snaží házet na rasovou diskriminaci, tak si laskavě uvědomte, že v USA žije 13.8 % černochů a Obama byl do úřadu prezidenta zvolen většinou.

Autor: Jaroslav Mílek | úterý 24.1.2017 0:00 | karma článku: 7.58 | přečteno: 135x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 81 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 495 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1498

Kde se poděla paměť a hrdost národa? Kdo ji vygumoval? Na každém z nás záleží kam, zatím ještě, naše republika dospěje.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...